Mat Factory 4.0

 

Shortlisted Project

 

Type:

Competition EUROPAN 14

Place:

Linz (Austria)

Date:

2017

Architects:

Javier de Esteban, Guiomar Martín, Jimena Alonso, Miriam Martín

 

ENG

The project envisages a multifunctional hub that rescues the memory of Linz’s industrial heritage and combines a high-density solution in the shape of a ‘mat’ with a gentle human scale based on an appealing indoor/outdoor articulation. Objectives:

» Interweaving spatial & programmatic strategies. The multi-layered mat integrates different programs through complex physical and visual relationships.

» Diachronic & synchronic flexibility. The mat’s growing rules allow gradual densification according to financial availability. Conceived as a polyvalent support, it can combine disparate productive realities without loosing its legibility in time.

» Enhancing industrial memory: The project aims to transform the obsolete factory image into a powerful symbol for the new productive district. The industrial shed is reinterpreted through the rehabilitation of existent structures.

» Spaces for social exchange. When robots take a great part of our jobs, we will have more time to share and discuss our ideas. Focal points for (in)formal encounters are devised at all successive scales, hoping to intermingle leisure and creativity moments.  

» Green as strategic connectors. Acting as an articulating mechanism at different urban and architectural scales, the green increases the environmental quality of the ensemble and the user’s consciousness on sustainability.

 

ESP

El proyecto propone la creación de un centro multifuncional que rescata la memoria del patrimonio industrial de Linz y combina una solución de alta densidad en forma de ‘mat’ con una escala más humana, basada en una atractiva articulación entre interior y exterior. Objetivos:

» Combinar estrategias espaciales y programáticas. El ‘mat’ multicapa integra diferentes programas a través de conexiones físicas y relaciones visuales complejas.

» Flexibilidad diacrónica y sincrónica. Las reglas de crecimiento del ‘mat’ permiten una densificación gradual de acuerdo con la disponibilidad de recursos. Concebido como un soporte polivalente, esta estructura puede acoger realidades productivas dispares sin perder su legibilidad en el tiempo.

» Recuperación de la memoria industrial: se propone transformar la imagen obsoleta de la fábrica en un potente símbolo para el nuevo barrio productivo. El cobertizo industrial se reinterpreta así a través de la rehabilitación de estructuras existentes.

» Espacios para el intercambio social. Cuando los robots asuman gran parte de nuestro trabajo, tendremos más tiempo para compartir y discutir nuestras ideas. El proyecto propone una red de espacios para fomentar encuentros (in)formales en escalas sucesivas, buscando integrar momentos de ocio y creatividad.

» Uso del verde como conector estratégico. Actuando como un mecanismo de articulación a diferentes escalas urbanas y arquitectónicas, el verde aumenta la calidad ambiental del conjunto y la conciencia del usuario sobre la sostenibilidad.

Date

enero 25, 2021

Category

Projects